Sinds het jaar 1753 wordt in Finland de Gregoriaanse Kalender gebruikt en wordt hier op 1 januari Nieuwjaarsdag gevierd. Traditioneel doet men dat door het uitvoeren van magische trucs, met de bedoeling een kijkje in de toekomst te krijgen.
Het meest populair is nog steeds het gieten van Tin in de avonduren van Nieuwjaarsdag. Iedereen krijgt een stukje Tin (meestal in de vorm van een hoefijzer, teken van geluk).
Het stukje tin wordt gesmolten in een pannetje of een lepel boven een vuurtje (vaak een gasvlam of campinggas kookstelletje).
Als het tin volledig vloeibaar is wordt het heel snel met een lepel in koud water gegoten. Dat kan een emmer zijn, maar ook een ondiep meertje. Zo ontstaan er prachtige vormen van Tin.
De vorm van het gegoten stuk verteld de persoon die het gegoten heeft iets over zijn of haar toekomst en gebeurtenissen in het komende jaar. Denk daarbij aan Geluk, Gezondheid, Rijkdom, Gezelligheid, Verdriet, Ziekte, etcetera. Als het afgietsel in stukken breekt wordt dit uitgelegd als dat je pech zult hebben of niet alles gaat zoals jij dat graag zou willen.
Soms heb je een kaars of lamp nodig om goed te kunnen zien wat de vorm exact voorstelt. Hou de lichtbron achter het afgietsel en bekijk de schaduw op bijvoorbeeld een muur of een wit vel papier. Zie je een dier, een hart, vleugels, etcetera. En welke link kun je met jezelf leggen. Iedereen kan en mag meepraten wat hij of zij ziet. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf wat je met de voorspellingen doet en of je ze gelooft of niet. Leuk om te doen is het in ieder geval wel.
Je hebt per persoon ongeveer 200 tot 250 gram tin nodig. Daarmee kun je een reguliere stalen juslepel vullen en mooie vormen gieten.
Blokjes tin zijn verkrijgbaar via onze webwinkel https://tgholland.nl
BELANGRIJK : U kunt alle tinklontjes en afgietsels gewoon weer omsmelten en hergebruiken. Laat de afgietsels en tin-resten eerst heel goed drogen. Doe nooit een stukje nat tin bij het gesmolten tin. Door de stoomvorming zal het gesmolten tin uiteen spatten met alle mogelijke gevolgen van dien zoals brandwondjes of beschadiging van dingen in de directe omgeving. Als u niet zeker bent of het tin helemaal droog is, smelt het dan eerst om in een oude ijzeren pan met een deksel er op. Tin smelt bij een temperatuur van 232 graden Celsius, en gaat pas koken bij ruim 2600 graden Celsius. De smelttemperatuur is makkelijk te bereiken op een gasstel, gasbrandertje en zelfs met vele elektrische kookplaten.